zondag 15 april 2012

Kattengejank!


Wil jij geloven dat ik gisteravond als inspecteur Clouseau op inspectie ging? Met een vergrootglas in de aanslag, de bril stevig op mijn neus, doorzocht ik alle kasten.

Probleem? INBREKERS! Ik heb ze gezien, maar tegenhouden kon ik ze niet.

Marcel dwingt me zo snel mogelijk aangifte te doen. Zo denk ik na over het signalement: ze waren met twee; kort, stijl, grijs haar. Of het mannen of vrouwen waren? ‘k Weet niet. Het moeten haast bekenden zijn, want ik vind geen sporen van braak. Ze zijn maar zo binnengedrongen. Met een sleutel?

Dan te bedenken dat ik juist een ander probleem probeerde op te lossen. Laat ik eerlijk zijn, ik vind huisdieren prima. Iedereen die welk mormel dan ook wil, heeft mijn zegen. Maar zorg  er dan wel goed voor… 

… dat ik er geen last van heb! Zo dat is er uit.

Ik denk aan mijn blog-lezende-buuv. Zij heeft een kat die vooral een binnenhanger is. Helemaal oké. Zij hoort mij niet klagen. Andere mede-straat-bewoners hebben ook inwonende (kan beter schrijven ‘uitwonende’) kattengespuis. Wij dus niet en het zal ook nooit gebeuren, want ik ben een kattenallerg(r)ietje. Ach, ik wil ik ze best wel eens aaien hoor.  Niks mis mee…

… tot ze in mijn tuin komen. Er alleen doorheen banjeren á la, maar al sinds dag één dat we hier wonen (dat is nu zo’n 13 jaar geleden), poepen ze regelmatig in de tuin. En wij ons maar afvragen: waarom groeit het gras zo slecht?

Eén kattekop liet zich laatst zelfs spotten in Celine’s kamer. Marcel heeft ‘m zo in zijn kraag gegrepen en ‘m de tuin in geslingerd. Ik heb met eigen ogen gezien dat een kat écht op zijn pootjes terecht komt! Met een harde “Miaaaauw” stond hij wel even beduusd te kijken maar vertrok. Ja, zo onverwacht snel in de kraag gegrepen worden door mijn bink? Dan zou ik ook beduusd zijn. Maar wat deed hij dan ook in Celine’s kamer?! Wegwezen…

Dan mijn in-te-zetten anti-gespuis-middelen. Benjamin heeft een kruisboog gemaakt. Een mooi ding! 
Dat ding kan in deze strijd dienen. Zie daar een kat in de tuin. Ik sluip met kruisboog naar buiten. De kat kijkt me aan. Hij zal wel hebben gedacht: wat doet die muts nou weer? Met mijn blik strak op de kat gericht, richt ik de kruisboog op de kat. Geloof me, ik kan richten en schiet de pijl af. Maar de kat blikt of bloost niet, terwijl de pijl met een piesboogje vlak voor mijn voeten valt. Zou haast zeggen: Net niet met een boog in mijn kruis! De kat kijkt me nog steeds aan, gaapt en loopt op z’n dooie akkertje alsnog mijn tuin uit.
Ik? Ik ben razend! Wat is dit voor kruisboog!

Het is oorlog en ik bedenk: dan moet er maar ijzerdraad rondom de tuin gespannen worden en 220 erop. Ik zie al voor me hoe zo’n viervoeter als getroffen door de bliksem een flinke boog in de lucht springt, poten wijd uit gestrekt, haren recht overeind en een “Miaaaaauuuuuuuuw” zo schel dat alle andere katten voor maanden, nee járen met een flinke bocht om mijn tuin lopen.

Moet ik bij het tuinieren natuurlijk niet vergeten de stroom eraf te halen anders vlieg ík met armen gespreid en haren recht overeind door de lucht. Geen vreugdesprongetje dus.  Of ik dan ooit nog de tuin in ga?!

Ik overweeg nu wel, één kat te vriend houden. Gewoon voor een paar nachtjes, want beter dan aangifte doen, zal een kat me af kunnen helpen van de twee eerder genoemde boeven. Met één hap zijn dan die twee rotmuizen verdwenen.

“Poespoespoespoespoes, ik heb lekkere melk voor jou!”(Met dank aan de illustratoren Celine en Benjamin van Valen)

9 opmerkingen:

 1. Hahahah Ooit in Zwolle meegemaakt
  Lag ik overdag te slapen(nachtdienst)springt er een vreemde kat op mijn bed
  Schrok me het heen en weer. Bijna een hartverzakking.
  Maar idd katten zijn soms handig

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met de nadruk op SOMS! Alle kat-werende middelen voor in de tuin, kosten nog wat ook. En is zeker niet eenmalig. Nee, hoor blijven herhalen. Heb ik dus niet alleen ongewenst gespuis in mijn tuin, kost het me ook nog steeds weer geld ook. Heb ik daar om gevraagd?
   Misschien moet er eens nagedacht gaan worden over een kattenbeleid in dit land.

   Verwijderen
 2. Ben wel een dierenliefhebber zoals je weet maar katten zijn aan mij ook niet besteedt, heb hier ook veel last van het feit dat ze in mijn tuin hun behoefte doen, grrrrrr!!!!
  En ik moet de poep van mijn hond opruimen!!! Snap jij dat nou?
  Maarre....ze zijn toch ook wel verrekte handig voor die muizen toch? SUCCES!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn complimenten aan Benjamin en Celine voor hun tekeningen, geweldig!!

   Verwijderen
  2. Tja, zoals ik al bij Eef schrijft, ze moeten iets doen aan het kattenbeleid. Want wat ik ook koop voor die beesten, het zijn steeds terugkerende kosten.
   En dus... kom ik ook niet van de muizen af, want ik moet die katten niet. Andere middelen worden in de strijd gegooit.

   Verwijderen
 3. Ha ha, ik ben blij dat mijn kat haast nooit buiten komt en mijn tuin niet uit komt want aan de overkant is hij niet veilig zo te horen!! Ik had trouwens ook allemaal muisjes in de achtertuin, mamma met haar kleintjes, ik vond ze wel schattig, maar die zaten natuurlijk in mijn achtertuin en gelukkig niet bij mij in huis.
  Maar om je katten uit je tuin te houden moet je even bij de dierenwinkel van die stokjes halen die je in je tuin zet, ze zijn met een soort peper en citronella geur, die haten ze, dus dan blijven ze daar ver vandaan. Het helpt echt. Succes!!

  Groetjes de buuv!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die stokjes moet je steeds insprayen, werd me verteld en werken maar een week, zeggen ze bij Discus. Toch ook een dure grap hoor. Hoe is jouw ervaring.
   Het ruikt wel lekkerder dan de 'Kattenschrik"' die ik nu gebruik. Zelfs ik zit niet graag in de tuin, met deze geur.

   Verwijderen
 4. LOL. Je zette me even op het verkeerde been! Ruim tien jaar geleden had ik je nog wel aan een goede muizenvanger kunnen helpen, maar jammer genoeg is onze kat Kitty vrij snel overleden nadat we in Houten kwamen wonen (Zij kwam trouwens altijd netjes van buiten naar binnen om op de kattenbak haar behoefte te doen).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat ik je op een verkeerd spoor zette. Op facebook heb ik een lezer, die de muizen niet heeft meegekregen. Hij is een NL'er die al jaaaaaren in Engeland woont. Heb toch maar even wat uitgelegd, maar ik vind het ook wel lachen.

   Verwijderen