zondag 12 mei 2013

Gehoor app.Wist jij dat er apps zijn om je gehoor mee te testen. Of dat betrouwbaar is? Ik zie al voor me hoe iemand
zijn gehoor test. Raakt vervolgens in paniek, want hij hoort niets. Tja, het geluid stond uit! Daarom verkies ik de KNO-arts.

Na zo’n 10 jaar de ziekte van Ménière, die mijn gehoor beschadigt, had ik het idee dat mijn horen slechter is geworden. Wat blijkt: het is ietskes beter dan 3 jaar geleden. Hoera en boe, want toch klonk: “Een gehoorapparaat is nu nodig.” Daar werd mijn angst uitgesproken. Ik ben de klos!

Zo leerde de audicien mij dat een lui oor net zo werkt als een lui oog. Als de luiheid niet wordt doorbroken, zal het luier worden (daar weet ik alles van, mijn oog is lui!). Daarom moet mijn oor aan het werk worden gezet om verdere aftakeling te voorkomen. Het zal wel… Ik kan niet begrijpen hoe ik, die liever moe dan lui is, nu ook juist zo’n raar oor heb? Kon ik maar wat luiheid van dat oor overnemen? Hij wat meer werken en ik wat meer luieren, klinkt goed.

Bij Beter Horen helpen ze me verder. Blij dat ik daar niet werk! Ik begrijp niet hoe het allemaal werkt, maar gelukkig Annet wel. Overgeleverd aan haar kunde, mocht zij testen, bedenken en verwerken. Haar aandacht, uitleg en beantwoorden van vragen waren meer dan oké.

Ik vertelde over de spraaktest en dat ik het er toch goed vanaf bracht; ik verstond het allemaal goed! Zegt Annet: “Ja, maar het stond wel een heel stuk harder, voordat je het hoorde.” Oh, oeps.

Dan het moment waarop Annet me het geluid aanbied dat ik zal horen met een gehoorapp. (afkorting van gehoorapparaat). Ik schrok me een hoedje! Wat mooi, stereo geluid! Een wereld ging voor me open.
Vergelijkbaar met het moment dat ik kon zien hoe wolken boven elkaar drijven en niet als één blok in de lucht hangen. Ik kon jarenlang geen diepte zien, tot na die ene operatie en vanuit de auto zag hoe de ene wolk hoger dreef dan de ander! Dat is werkelijk mooi!!! Verbaast me soms nog steeds.

Sinds een paar jaar raak ik geluiden kwijt. Zo hoor ik niet dat een aanstormende brommer een auto is! Schrik!!! Of even nadat ik de waterkoker aanzet, vraag ik me af wat ik hoor. Is dat de wasmachine op zolder? Gelukkig begrijpt een ander mijn verwarde blik en zegt: “Het is de waterkoker!” Zo plaatste ik steeds vaker gebonk, geruis en gepiep niet goed. De juiste geluiden zijn ergens onderweg verdwenen.

Nu met een gehoorapp. Is het wennen. Wat voor jou normaal is, is voor mij een ear-opener.
Bij een druk fietspad, hoorde ik een brommer aankomen en kijk rechts het fietspad op. Wat een verrassing, daar komt ie werkelijk vandaan en het is een brommer! Joechee! Of hoor ik een winkelkarretje achter me voorbij lopen (natuurlijk niet het karretje). Wat een herrie gaat daar achter me voorbij van links naar rechts.

Weer thuis roer ik met een lepel in de thee en schrik me het apezuur. Het klinkt als sta ik bij een spoorwegovergang waar net de bellen afgaan. Sinds wanneer komt een trein uit een glas? Trouwens, wat doet dat lepeltje in mijn glas? Ik drink thee suikerloos. Als dat niet zo was, doe ik dat vanaf nu.

Naar het toilet durf ik ook al niet meer. De hele straat hoort volgens mij dat iemand hier een kleine boodschap doet. Bij het doorspoelen vlieg ik de ruimte uit. Hij gaat overlopen! Help!! Rennend kom ik de kamer in.

Dit is de keerzijde. Ik hoor teveel!
“Praat hij altijd zo hard?” vraag ik Marcel als zoonlief voor zich uit praat?
Al snel klinkt: “Kan alles even uit? Ja, jullie ook!”

Niet? Dan gaat het apparaat uit en ligt ie even later op tafel.  Nu mag Marcel ‘m inspecteren. Hij vraagt zich vast af waarom het wonderlijke apparaat zo duur moet zijn, Hij draait ‘m rond en rond. Houdt ‘m ineens voor zijn mond als een microfoon: “Irene, wil je een kopje thee?”

Bij een tussentijds afspraak kreeg ik een compliment voor het aantal uren dat ik ‘m per dag draag. Huh? Hoe weet jij dat? Uitgelezen!
Controle? Wat neemt dat gehoorappje verder op? Heeft het mijn gezeur op alle NLers die het Koningslied zo akelige afkraakten opgenomen? Of dat ik tegen Marcel zei dat ik hem in de ochtend altijd een minuutje haat of hoe ik onder de douche sta te galmen?
Dit vult me met angst. Het is tijd dat ik eens wat minder van me laat horen. Ik klink sowieso te hard sinds dit appje.

Wel blijft die compliment voor het vele dragen van dat ding: krijg ik nu een sticker?

11 opmerkingen:

 1. Hierbij een virtuele sticker.
  Misschien kun je ook anderen opnemen met dat hoorappje?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het idee... andere opnemen.
   Maar bedankt voor die sticker.

   Verwijderen
 2. Je hebt dus meerdere voordelen begrijp ik. Je hoort beter zodra je dat wenst en je kunt het geluid ook uit (of zachter) zetten als je even iets minder wilt horen. Je hebt het weer helemaal voor elkaar Irene :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Herstel: ik kan het geluid niet uit of zachter zetten. Dan moet gewoon het hele apparaat uit mijn oor. Als ik er een aan/uit knop op wil hebben, wordt ie nog groter dan ie al is.
   Maar ik kreeg vrijdag te horen, dat ik 'm best even vaker uit mag laten, vooral als ik alleen thuis ben, want eerlijk is eerlijk: het heeft geen goede invloed op mijn evenwicht. Ik heb wat vaker dat ik even wankel, sinds ik het apparaat heb. Dus... even wat vaker uit als ik ook niet alle geluiden hoef te horen. Dat geeft dan hopelijk meer rust, want verder is het een aanwinst. Nooit beter dan een goed oor, maar het helpt bij het horen van vogels en andere geluiden vooral buiten.

   Verwijderen
 3. Meid, ik wist niet dat je zo defect was. Gelukkig leven we nu en niet in die goeie ouwe tijd. Tegenwoordig zijn er prachtige oplossingen. Schiet me een verhaal van een vrouw te binnen, waar ik vroeger met mijn vriendin samen regelmatig oppasten voor een zakcentje.
  De betreffende dame had een operatie aan haar oren ondergaan. Wat precies, ik zou het niet weten. Ze woonde in een huis buitendijks aan een drukbevaren rivier. De eerste nacht dat ze thuis sliep deed ze geen oog dicht door al die schepen die gedurende de nacht langs hun huis voeren. Dat had ze jaren niet gehoord en was het geheel ontwend. Ik wens jou in ieder geval veel luisterplezier.
  Grts Irene

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ik zo 'defect' (eigenlijk leuk gezegd) ben, hoeft ook niet iedereen te weten. Schreeuw ik ook niet van de daken en is goed zo.
   Ik vind dit apparaat een aanwinst, omdat ik nu balans heb. Vogels weer stereo horen fluiten vind ik het mooiste. Verder is het gewoon wennen en soms niet leuk - het blijft dan ook een hulpmiddel en kan nooit dat geven wat een gezond oor geeft.

   Verwijderen
 4. Ben het helemaal met je eens het is een mooi hulpmiddel ik heb er sinds kort ook eentje er gaat inderdaad n wereld voor je open, maar als het niet nodig is doe ik het ook niet in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Joke, wat leuk dat jij mijn blog gelezen hebt. Ik neem aan dat je getipt bent door de NVVS?
   Heb jij één of twee gehoorapparaten? Ik heb 'm voor alleen links. Als ik alleen thuis ben, gaat ie ook zeker uit.
   Heb jij 'm ook i.v.m. Ménière?

   Verwijderen
 5. Hoi Irene,
  Er bestaan ook afstandbedieningen waarmee je de hooroplossingen (vind ik een mooi woord) harder en zachter kan zetten en hierdoor worden de hooroplossingen niet groter. Ook kan het zijn dat iemand een piep hoort of een zoem door meniere, en dat het hoortoestel dit overstemd.
  Is dit ook bij jou het geval?
  Vriendelijke groet,
  Renee

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Renee,

  Bedankt voor je reactie.
  Ja, ik weet van afstandsbedieningen, maar niet dat het dan geen invloed heeft op de grootte van de hooroplossing (zeker een mooi woord). Daar is echter niet voor gekozen, waarom weet ik eigenlijk niet meer zeker (het is me wel gezegd), maar heeft volgens mij te maken met het MOETEN wennen aan alle geluiden die binnenkomen. Navragen kan ik altijd.

  Ook is er bewust niet gekozen voor een ruis-onderdrukker. Bij mijn weten omdat vooral het gehoorverlies mijn probleem is. Ik heb dagelijks duidelijk aanwezige ruis en regelmatig wordt het harder dan mij lief is, maar ik heb daar niet de grootste problemen mee. In mijn geval is vooral bedacht dat ik de balans in en herkenning van geluiden terug moet krijgen. Spraak is voor mij niet per se beter te verstaan, omdat mijn hoorspecialist ook voorzichtig is. Waar ik zou zeggen: 'Zet het een tandje harder', doet zij rustiger aan, juist vanwege de Ménière. Is wel goed doordacht.

  Vooralsnog ben ik nog aan het zoeken naar het beste oorstukje, want die zit nog niet goed. Over een paar weken kan ik een nieuwe uitproberen (deze zal mijn oor helemaal afsluiten) en dan zal ook het geluid weer aangepast worden. Voorlopig zoeken we nog naar het beste resultaat, maar zonder haast en zoveel mogelijk naar mijn welbevinden. Dat vind ik het belangrijkste.

  Groet, Irene

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Interessant verhaal over je ervaringen met een hoortoestel. Ik ken iemand dat zelf ook zoekt naar het perfecte gehoorapparaat.

  BeantwoordenVerwijderen